Χάλια μαύρα. Το βατερλώ των «παραιτηθείτε»

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η μαζικότητα των «παραιτηθείτε» ήταν σαφέστατα χαμηλότερη από τις προσδοκίες. Καμία σχέση με τις επικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα,-  όπως ήταν ο ευσεβής πόθος του Κουμουτσάκου και του Μητσοτάκη. Τϊποτα που να κινείται «στα όρια της συνταγματικής ανοχής» – όπως ήταν το άγχος του Φίλη.

Τις δύο μέρες πριν το συλλαλητήριο, ο Μητσοτάκης έκανε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις και μια ομιλία στην Βουλή. Έστειλε επιστολή στον Βούτση καταγέλλοντας αντιδημοκρατικές πρακτικές. Ο Κουμουτσάκος με τον Δένδια και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έδωσαν συνέντευξη τύπου (υποβλήθηκαν, όλες κι όλες, δύο ερωτήσεις). Κοινός τόπος όλων  αυτών των ενεργειών ήταν το έμμεσο κάλεσμα για συμμετοχή του κόσμου στο αντικυβενρητικό συλλαλητήριο. Ο Μητσοτάκης, είχε κλείσει, μετά την συγκέντρωση, μια ακόμα συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει το ηχηρό πολιτικό μήνυμα που θα έστελναν οι «παραιτηθείτε». Το μήνυμα δεν εστάλη ποτέ. Η συνέντευξη είχε θεαματικότητα 7%. Χωρίς ποδόσφαιρο από το άλλο κανάλι.

Όμως η πραγματική ήττα των «παραιτηθείτε», δεν ήταν η χαμηλή συμμετοχή. Ήταν η γραφικότητα και η απελπιστική αισθητική που κυριάρχησε στην συγκέντρωση. ΟΙ άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, δεν ήταν κόσμος που ασφυκτιά από την υπερφορολόγηση, ούτε κοψοχέρηδες του ΣΥΡΙΖΑ. Καλώς ή κακώς, αυτοί δεν έχουν τίποτα καλύτερο να περιμένουν από τον Κυριάκο. Αυτοί που κατέβηκαν στο Σύνταγμα, πήγαν εκεί για να κράξουν τον Καρανίκα, τον Φίλη, τον Πολάκη και να βγάλουν σέλφι με τον Άδωνη. Και αυτοί που αφήνουν, καθημερινή απόγευμα, τις δουλειές και τα σπίτια τους για κάτι τέτοιο, δεν μπορούν να συγκροτήσουν  σοβαρή αντικυβενρητική συγκέντρωση. Το περισσότερο που μπορούν να κάνουν, είναι αυτό που είδαμε.

Η αντιπολίτευση επένδυσε τις ελπίδες της για την αποσταθεροποίηση του Τσίπρα στους δανειστές, αλλά δεν της βγήκε . Τώρα έχει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν μπορεί να δώσει πολιτικό περιεχόμενο στην δυσαρέσκεια του κόσμου. (Ποιος απελπισεμένος στρέφει τις ελπίδες του στον θατσερισμό;) Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αξιοποιεί, κατά το δυνατόν, τις μαλακίες της κυβέρνησης – οι οποίες δόξα τω Θεώ είναι άφθονες. Αλλά όσο κινείται καθηλωμένη σε αυτό το πλαίσιο, ο κόσμος που συσπειρώνει θα έχει τα προχθεσινά, τραγικά, χάλια.  Και ας κάνουν τα ΜΜΕ ότι δεν τα βλέπουν.

Σχολιάστε